Latest Movies :
Home » , , » How to be a 'Kaki Download': Kenali Movie Sources

How to be a 'Kaki Download': Kenali Movie Sources



Pendahuluan:
Salam alaik dan selamat sejahtera..

Ramai sebenarnya yang masih konfius dengan Movie Sources. Movie Sources ni dalam bahasa mudahnya terdiri daripada DVDRip, BR/BDRip, TS, WORKPRINT, DVDSCR, R5 dan berbagai-bagai lagi. Movie Sources ni lah yang menentukan sama ada sesuatu kualiti audio dan video movie tu ok ke tak. Boleh layan ke? Boleh ke aku buat koleksi? Boleh ke aku nampak jerawat dia? atau "cis menyesal je aku download @@$#%". Ikutkan aku nak je buat gambar rajah untuk terangkan Movie Sources ni kepada korang tapi disebabkan tak ada photoshop dalam Apple MacBook Pro aku ni (haha berangan), tak dapatla aku nak tunjukkan skil pemberian tuhan ni kepada korang. ahaha.  

How to be a 'Kaki Download': Kenali Movie Sources akan menyentuh dan menghuraikan mengenai Movie Sources yang terdapat kat dunia internet ni. So selamat membaca!

Isi-isi utama:
CAM
  • Satu copy dibuat menggunakan Camcorder, selalunya digunakan bersama tripod.
  • Sumber sound menggunakan microphone camera.
  • Cam rips slalunya akan cepat kuar kat intenet selepas tayangan perdana sesuatu movie tu.
  • Kualiti diukur dari segi sangat teruk kepada sangat bagus (bagi cam rip pny family) bergantung kepada sesuatu group/org yang rakam tu menjalankan proses rakam dan juga resolution camera yang digunakannya.
  • Kelemahan utama CAM ni adalah dari segi kualiti audio dia.
  • Microphone yang digunakan bukan saja rakam bunyi dari movie tu, tapi juga merakam suara org kentut. haha
  • CAM ni gak boleh la dikatakan versi CD/DVD yang dijual kat pasar malam tu. 
  • Label: CAM
  • Rarity: Common; Isu kualiti menjadikan CAM sources movie yg org tak suka dan menyampah.

Telesync (TS)
  • Bercanggah dengan pendapat ramai, kualiti video bagi sesuatu TS tak selalunya ok daripada CAM. 
  • Term Telesync tu tak bermaksud kualiti video bagus tapi kualiti audio yang bagus.
  • Sumber daripada CAM disynchronize dengan audio kedua yang dirakam, slalunya dirakam oleh professional microphone dalam sebuah pawagam yang kosong atau diamik terus dari sound sistem pawagam tu atau dicapture dari FM radio transmission.
  • Sesuatu CAM tu sering gak dimislabel sebagai Telesync
  • PDVD termasuk gak dalam family TS ni.
  • PDVD bermaksud Pre-DVD.
  • PDVD ni selalunya dijumpai kat belah-belah India sana tu.
  • Filem Bollywood la slalunya ada PDVD ni.
  • Kalau korang masuk forum India, web India, mesti akan jumpa filem dorang yang release guna source PDVD ni.
  • PDVD ni berasal dari CAM/TS releases kat India pastu diletakkan dalam DVD dan kemudian dijual plak kat tepi-tepi jalan.
  • Kemudian ada orang/group yang rip video tu pastu released as PDVD-rips.
  • Selalunya, PDVD ni dimislabel sebagai DVDRip disebabkan nama yang hampir sama.
  • Label: TS, TELESYNC, PDVD.
  • Rarity: Very common.

Workprint
  • Copy yang dibuat daripada versi movie yang tak disiapkan lagi oleh sesuatu studio tu.
  • Workprint selalunya dorang tak tunjukkan special effect, penggunaan CGI dan memang akan beza gila lah dengan yang akan ditayangkan kat pawagam.
  • Sesetengah workprint ada time index marker kat setiap penjuru atau atas video tu; ada gak yang ada watermark.
  • Workprint ni bagi aku best sbb boleh dikatakan macam tengok belakang tabir la.
  • Workprint pertama yang direlease oleh team-team lanun tenet ni adalah X-Men Origins: Wolverine (2009).
  • Label: WP, WORKPRINT
  • Rarity: Very rare
bersambung...

//original entry by Kamil from Aku Muzik Hampa
Share this article :
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Aku Muzik Hampa - All Rights Reserved
Template Modify by Creating Website
Proudly powered by Blogger